Blogu' lu' Marcus

05/09/2010

Anticomunistii

Filed under: Lectura de Duminica — Marcus @ 14:26

Cind stau si fac astazi inventarul, la aproape 20 de ani dupa evenimentele acelui decembrie 89, marcat pentru totdeauna de singele nevinovat al unor tineri, care in niciun caz nu cred ca si-au inchipuit vreodata ca sacrificiul lor supreme va duce la generarea unei democratii marcate de o dezgustatoare batalii pentru ciolan, inventar care abunda in “dizidenti” si “luptatori anticomunisti”, nu pot sa nu-mi aduc aminte de o intimplare petrecuta in efervescenta si emulatia ce cuprinsese intreaga suflare romaneasca, imediat dupa inlaturarea dictaturii in Romania..
Dar pentru a intelege semnificatia intimplarii respective la justa ei valoare, este necesara o scurta incursiune in timp anterioara momentului povestirii cu precizarile si clarificarile de rigoare, care dau de fapt intelesul celor petrecute in acel inceput de an 1990.
In flota comerciala romana din ultimii ani ai comunismului, Comandantul navei avea ca sarcina de partid si aceea ca era in mod oficial Propagandist al B.O.B. al PCR de pe nava, functie care-l obliga la tinerea, in timpul voiajului, a orelor de invatamint politico-ideologic cu echipajul navei, conform tematicii indicate de secretarul BOB al PCR pe nava.
Deoarece singurul moment (si nu numai din aceasta cauza) in care echipajul putea fi adunat si rupt de la activitatile zilnice se petrecea in Sfinta zi de Duminica, eu, in timpul voiajului nu tineam lectiile respective, asigurindu-ma totusi ca la un eventual control echipajul macar sa cunoasca titlurile tematicii respective.
In acest sens, cu o duminica inainte de sosirea in tara, adunam echipajul si dupa ce faceam bilantul voiajului si strategia stationarii navei in tara, ii rugam sa-si noteze si titlurile respective pe care daca i-ar fi intrebat cineva sa raspunda ca le-au discutat in intilnirile periodice destinate acestei activitati.
Cu circa trei saptamini inainte de decembrie 89, intorcindu-ne dintr-un voiaj pe relatia India, a avut loc o astfel de sedinta si tocmai cind ma pregateam sa dau liber echipajului, un tovaras membru de partid a tinut sa ma apostrofeze:
-Toate bune si frumoase Domnu’ Comandant, dar n-ar fi trebuit sa si dezbatem aceste teme, ma intreba pe un ton de repros ajutorul mecanic al navei ?
– Ba da nea Ilie, dar vezi matale nu am facut acest lucru deoarece am stat cam prost cu timpul, datorita problemelor tehnice pe care le-am avut in voiaj. Da’ uite iti promit eu, si aici am intors-o putin pe gluma, ca voiajul viitor voi face doar cu dumneata personal temele respective, duminica dimineata de la ora 06.00 la ora 07.00, in santina navei.
Risete, susoteli, liber la odihna si incidentul a fost (cel putin din punctul meu de vedere) declarat incheiat.
Din punct de vedere profesional, nea Ilie al meu nu excela, le avea cam mult si cu consumul de alcool cind nu trebuia, in schimb provenea dintr-o familie cu inca sase frati, toti la fel ca el (unii chiar mai rai), mai putin unul care fusese director al Portului Constanta si apoi la Canalul Dunare-Marea Neagra, o lunga perioada de timp, calitate in care-si facuse toti fratii si nepotii navigatori si la al caror “destin” veghea neincetat, motiv pentru care nu prea aveai, in calitate de sef, spor la sanctionarea lor pentru numeroasele belele pe care le comiteau.
La sosirea in tara, am intrat cu nava in santier, pentru reparatii, evenimentele au luat intorsatura istorica cunoscuta care s-a soldat cu apogeul Tirgoviste si in prima zi in care m-am intilnit din nou cu nea Ilie, acesta tipa ca din gura de sarpe: “Jos comunimul!”.
Intrigat de aceasta metamorfoza subita a tovarasului membru PCR atit de avid de cunostintele materialist-dialectice dobindite in cadrul invatamintului politic-ideologic, l-am chemat la mine la cabina, unde a avut loc urmatorul dialog:
-Cum este nea Ilie cu “Jos comunismul”, ai uitat ca ma dojeneai partinic si in spiritual comunist al criticii si autocriticii pentru faptul ca nu tineam orele respective? Si ai mai uitat, nea Ilie, ca fratele mataluta a fost atita amar de ani director in sistemul comunist?
Raspunsul pe care mi l-a dat noul luptator anticomunist in prima instanta m-a lasat mut, apoi m-am pus pe un ris sanatos, dupa care l-am “invitat” afara din cabina:
-Pai Domnu’ Comandant, va criticam asa de ochii lumii deoarece eu eram intrutotul de acord cu Dvs si uram comunismul din tot sufletul. In ceea ce-l priveste pe fratele meu, el n-a vrut sa fie director, dar l-a chemat Gheorghiu-Dej personal la el si l-a santajat ca daca nu intra in Partidul Muncitoresc Roman si refuza sa fie director, atunci il va trimite la razboi in Coreea. Si saracu’ n-a avut ce face!
De atunci timpul a trecut si viata m-a mai pus fata in fata cu “n” situatii de acest gen si in timp ce nea Ilie al meu n-a contat ca oportunist si arivist in epoca postdecembrista, alte persoane cu activitate la virf in fosta Nomenclatura si Securitate au ajuns sa tipe de la cea mai inalta tribuna a Parlamentului Romaniei: “Jos Comunismul!”
Ne meritam din plin soarta !

6 comentarii »

 1. […] Elisa, Chat Noir, Bibliotecarul,  Gara pentru Noi, Vania, Ioan Usca, Ioan Sorin, KinR, Link-Ping, Marcus,  Natasa, Orfiv, Starea Natiunii, Teo, Gebelezis, Supravietuitor,   World of Solitaire, […]

  Pingback de Romania trezeste-te!!! « Hai ca se poate! — 05/09/2010 @ 16:54 | Răspunde

 2. Stimate Marcus, eu nu ma asteptam ca sa scrieti „Ne meritam din plin soarta” tocmai dvs! Nu o meritam! Dar astea-s regulile democratiei: un intelectual sau un manelist = un vot! Ma gandesc ca nu l-ati votat pe Basescu si ca acum aveti mustrari de constiinta. Totusi, daca nu erau acei agitatori care strigau pana raguseau „jos comunismul!” si „ce ati facut in ultimii cinci ani?” poate nu se luau masuri anti-economice in pripa, masuri care ne-au adus in aceasta jalnica situatie. De bine, de rau, economia era functionala. La fel si agricultura. Trebuiau doar adaptate la economia capitalista, procese usor de realizat daca erau controlate de o guvernare responsabila. Trebuia doar sa ne uitam la China si la Coreea de Sud (un caz special in care statul controleaza concurenta pe domeniile industriale).

  Comentariu de ALM — 05/09/2010 @ 18:08 | Răspunde

  • @ALM bucuros de revedere fie ea si in virtual si ca sunteti sanatos. Cat despre cele sustinute de dvs. de acord 100%.
   sa fiti iubit
   marcus
   ps pai daca ar fi luat modelul chinez, astazi le faceam pomana de douazeci de ani, iar familiile lor ar fi trait in saracie crunta dupa ce ar fi fost puse sa plateasca gloantele cu care ar fi fost executati „anticomunistii” dovediti hoti, delapidatori, spagari etc. Asa ca au preferat tactica lui Stefan cand dadeau turcii: au ras tot, mai putin n-au otravit fantanile, fapt pentru care ar trebui sa le multumim, n-asa ? 🙂

   Comentariu de Marcus — 05/09/2010 @ 18:43 | Răspunde

 3. Eram copil dar tin minte ca daca cineva voia sa jigneasca pe altcineva ii stiga „legionarule!”. Asta se intampla la vreo 10 ani dupa lovitura de stat de la 30 decembrie 1947.
  Imediat dupa lovitura de stat din Decembrie ’89, fostii comunisti stigau tot „legionarule” dar si – din ce in ce mai des – „comunistule!”. Dupa lovitura de stat din Decembrie 2010 vom auzi – din ce in ce mai rar – „comunistule” si aproape pe toata lumea (inclusiv pe Maria Basescu), spunand cu intentia de a jigni, „pedelistule!”.
  Uite asa, dupa ce ne-am molipsit pe ici, pe colo, cu ciuma, am trecut rand pe rand prin cea neagra (fascista), prin cea rosie (comunista) si prin cea porcotalie (neofascista-derbedisto-basista).

  http://oferta-kinr.blogspot.com/2010/09/bai-boilor-si-vacilor.html

  Comentariu de KinR — 05/09/2010 @ 19:49 | Răspunde

  • Draga domnule, prin anii 50′ au fost cazuri cand apelari cu „legionarule” au provocat infarcturi! Dupa 92′, apelative de tipul „comunistule” si „securistule”, afara de un oarecare inconfort, mai erau si cazuri cand cel care striga primea o pereche de palme. Este totusi un progres in vaccinarea psihicului individual si colectiv …

   Comentariu de ALM — 05/09/2010 @ 23:13 | Răspunde

   • Draga Domnule ALM, mi se pare ca ati lasat comentariul in aer… Ce credeti despre cei carora li se va spune „pedelistule”, dupa ce va fi trecut si ciuma porcotalie? Nu comentez notiunile de „legionar” si „comunist” dar „pedelistule” va fi pentru mine ceea ce este si acum: „fecala avortata, gazoasa, neterminata”. Un „prtz”.

    http://oferta-kinr.blogspot.com/2010/09/bai-boilor-si-vacilor.html

    Comentariu de KinR — 06/09/2010 @ 20:27


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: