Blogu' lu' Marcus

12/09/2013

Bravo Ponta, Dar Poate Ma Lamureste Si Pe Mine Cineva !

Pana acum nu m-am pronuntat in niciun fel asupra subiectului Rosia Montana, pe de-o parte deoarece nu sunt specialist in asa ceva, pe de alta parte deoarece, ascultand punctele de vedere ale opozantilor, fara a avea acces la anumite date, se putea trage concluzia solomonica din care rezulta ca toata lumea avea dreptate si atunci ar fi trebuit rupt copilul in doua si nu in ultimul rand, din pricina faptului ca nimeni nu venea sa ne explice cu subiect si predicat care este situatia reala.
Faptul ca, aseara la Sinteza Zilei, premierul Victor Ponta a avut o prestatie de zile mari, etaland pe masa de joc toate cartile si folosind totodata o logica fara prea multe cusururi si pe intelesul tuturor, a facut ca perdeaua de fum din jurul acestui subiect sa fie risipita, iar pentru mine, unul, sa constituie lamurirea deplina a situatiei.
In acelasi timp am inteles si de ce atatea pasiuni si incrancenare si de-o parte si de alta in sensul, ca daca atunci cand guvernul basescu-boc lua masuri aberante de ciopartire a veniturilor romanilor sau dadea legi turbate in ceea ce priveste invatamantul, pensionarea etc romanii nu se inghesuiau neam sa „dezbata” in strada aventurile guvernamentale respective acum, brusc, i-a apucat pe unii dintre noi sa se dea cu capul de caldaramul Pietii Universitatii pentru a opri exploatarea zacamintelor solului romanesc.
Din cele declarate public de premier rezulta faptul ca un procent insemnat din asa-zisii protestatri, conform rapoartelor serviciilor romane de informatii, sunt inscrisi pe statele de plata ale unui Soros sau ale altor „prieteni” ai Romaniei.
Ideea ca la momentul la care aceste zacaminte au fost concesionate prin durerea in pix a unui Berceanu, care acum ragaie scabros de greata averii dobandite pe cai ilegale, prin astfel de metode prin care a semnat precum primarul contracte ce astazi, reziliate fiind de actualul guvern, ar putea sa ne coste miliarde de Euro, se pare ca se inscrie in modelul de jaf national pe care onorabilii nostri politicieni l-au practicat si il practica incepand cu momentul decembrie ’89, ei imbogatindu-se astfel in nesimtire, iar noi saracind vai de mama noastra.
Insa cel mai insemnat lucru pe care Ponta l-a pus pe tapet in emisiunea respectiva a constat in aceea ca noi, ca popor, nu ne putem permite investire a circa 2 miliarde de Euro intr-o societate romaneasca ce ar putea exploata in folosul suta la suta al Romaniei zacamintele acestei tari. Lasand la o parte monstruozitatea ca pana acum s-au „investit” miliarde si miliarde de Euro in autostrazi inexistente, in piscine fara apa, in telegondole fara turisti, in terenuri de fotbal in panta etc eu cred ca avem la indemana o solutie foarte simpla pentru rezolvarea acestei probleme.
Recunosc ca nu sunt familiarizat cu statutul Bancii Nationale a Romaniei, stiu ca nu este o banca comerciala, insa ma intreb in conditiile in care in rezerva acestei banci exista mijloace financiare care sa acopere de zeci de ori aceasta necesitate guvernamentala, fara niciun risc si cu posibiltati de rotunjire substantiala a rezervelor nationale atat in aur cat si in valuta, nu inteleg ce ne opreste sa apelam la o astfel de solutie. O asemenea suma nu ar periclita cu nimic soliditatea rezervelor noastre care garanteaza solvabilitatea financiara a tarii, in raport cu finanta internationala, ea putand fi recupertata intr-un termen foarte scurt.
Dupa demararea exploatarii guvernul are la indemana „n” modalitati de atragere de capital prin vanzare de actiuni sau prin alte metode in asa fel incat sa beneficieze la maximum de ceea ce ne-a dat Dumnezeu ca avere in acest spatiu european.
Pentru ca bataia nu este doar pentru aurul sau argintul ce s-ar putea extrage din aceste zacaminte, cat mai ales pentru metalele rare titan, molibden, wolfram sau cupru care i-ar face multimiliardari pe actualii beneficiari ai concesionarii respective, in timp ce romanii ar ramane cu des’tu’n gura, pentru ca la un moment dat s-a gasit un ghertoi pe nume Berceanu care sa ne vanda pe treizeci de arginti.
Din motivele de mai sus, dar nu numai, intreb si eu pe altii cu doxa la mansarda in acest domeniu, oare chiar nu putem sa ne gestionam singuri averea si zacamintele nationale cu boboru’ si pentru bobor?
Macar acum in ceasul al doisprezecelea, cand nu ne-au mai ramas in urma jafului practicat de politicieni timp de mai bine de 23 de ani mare lucru in pusculita, chiar nu putem gasi o solutie sa ne fie si noua bine?

14 comentarii »

 1. NU ! Noi trebuie sa traoim rau ca altii sa traiasca bine!!!

  Si ce era sa te lamuresti? Ponta dixit Nu vreau să cădem în panta: să îi dăm pe străini afară din România. Nu vreau să ne întoarcem la anii 90, cu gonitul străinilor” Adica el est5e pentr8u ca noi sa le dam altora!!!
  Si asa la mica brafa – acum ar fi cazul unei investitii .. asta si pentru ca in 2006 am inchis uoltima mina de aur si instaltia de concasare- separare a fots lsata fara paza. Asa ca a fost distusa sistemtic cu barosu in „cautare” de fier vechi!!

  Ma rpg presupun ca ginis marginea da io is azi mai prost dispus

  Comentariu de Ghita Bizonu' — 12/09/2013 @ 18:19 | Răspunde

 2. A da .. uitasem
  Cica nu mai exploatam aurul fiindca in 2006 BNR a refuzat sa mai cumpere aur. Cica „recomandarile” erau sa iaba doar 15% rezerva in aur restu in valute (hartii) . Hm oare cine poate da „recomandari” unei banci nationale autonome care il baga indeva pe primul ministru si pe ala de finante?!
  Oricum legea zicea ca uaurl nu s epoa vinde pe piata .. asa ca a fots incisa mina!!! De ce sa schimbe legea?!
  Si uite asa nu mai avem nici porductie de aur ba am pierdut si dreptu sa avem „poanson” adica sa certificam ca lingoul este chiar din aur ..

  Acu drept sa fiu nu cred ca chiar intamplator

  Comentariu de Ghita Bizonu' — 12/09/2013 @ 18:26 | Răspunde

 3. Ba da, putem, dar cine-și …asumă puterea de a …putea? Pentru că la noi, imediat ce se-ncepe sau sfârșește vreo acțiune, imadiat apar și clevetitorii, cârcotașii, bătătorii cu pumnu-n piept, salariații lui…,,eu făceam mai bine, măi…eu aș fi făcut, dres, spus, scos….așa” Și-atunci cum să nu chemăm la centrul terenului un arbitru internațional? Ți dăm un fluier și-un teren pe mână, un teren mustind de aur și metale prețioase, mustind de ISTORIE! Da, de istorie, pentru că se știe că adevăratul nucleu al așezării valalhe, ulterior al îmbinării cu romanii își are obârșia, vatra, acolo, la Roșia Montană. Noile descoperiri (sau vechile, care abia acum au avut ,,voie” să vorbească!) spun, arată clar adevăratul castru valah, ulterior, galeriile aurifere care produc de mai bine de două mii de ani. Și-atunci? Cum să nu-nțeleg zbaterea …străină ce dor nespus are de-a-ntoarce, ,,brazdă groasă și-adâncă,” pentru a astupa (ori a șterge !) tot ce-i legat de istoria noastră? La suprafață-i aurul, în ,,adâncuri” neamul românesc cu cultura și istoria lui milenare!

  Comentariu de NICOLETTE ORGHIDAN — 12/09/2013 @ 21:23 | Răspunde

 4. Până la un punct zici bine. Da’ ai preluat şi propaganda aia cu wolframul, titanul şi alea-alea, tot de pe la Soros citire. Păi fiind vorba de concesiune nu exploatează fieşcare ce vrea, ci numai mineralu’ pentru care plăteşte concesiunea. E chiar aşa de greu de-nţeles? Pe urmă tehnologiile de extragere sunt total diferite, trebuie construite alte capacităţi, alţi bani, altă distracţie.
  Pe urmă bag sama c-ai uitat că-n decembrie 1989 erai şi tu printre cei care au apăsat pe trăgaci, vrei iar să facă statu’, să dreagă statu’, că-i auru’ nost’, uliu muicăăăăă! Şi bine-nţeles că dac-ar exploata statu’ român nici n-ar mai conta cianurile, te-ai clăti cu ele după ce te speli pe dinţi.
  Bey, statu’ n-o să mai investească-n capacităţi insustriale-n România, decât dacă vin iar comuniştii la putere, altfel forget about! În rest, aia cu banii de la BNR e fantezie fără niciun rost. Păi banii ăia de-acolo sunt pe căprării bey, nu face nimeni deturnare de fonduri pen-că ţipă unii-n piaţa Universităţii şi nici măcar pen-că s-a trezit unu’, Marcus, că are idei…
  Păi dac-ai fi citit, acolo a existat o exploatare românească la care s-a renunţat, zăcământul devenind foarte sărac (1-2 g/t de minereu). S-a mâncat mult borş pe tema asta, că uite, vin străinii să ne exploateze, că noi nu suntem în stare. Acu’ se tot zvoneşte despre tehnologii „curate”, c-au reinventat unii chimia, ba nici tabelu’ lu’ Mendeleev nu mai e de actualitate! Da or’ş’ce elev silitor la chimie ştie că auru’ nu e mâncat decât de cianuri sau de apa regală, care-i amestec de acizi (azotic şi clorhidric). Dom-le, e lucru mare, da’ unii pun botu’! Asta ar fi părerea mea, în legătură cu părerea ta. Sâc!

  Comentariu de Cârcotaşu — 12/09/2013 @ 21:39 | Răspunde

  • Ha-i sa fim seriosi! Nu pomenesti nimic despre partea negativa a proiectului vezi doar partea plina a paharului! Am privatizat vanzand active firmelor de stat straine,statele respective pot,statul romanesc n-are voie ca nu-l lasa troica! Cat despre tonta doar diavolul are incredere in el!

   Comentariu de Lupu — 13/09/2013 @ 08:55 | Răspunde

   • @ Lupule,
    Serioşi „ha-i” să fim! Mori de doru’ „criticii constructive”? (Prin adunările generale de partid, când se discuta activitatea unui tovarăş, el trebuia criticat în primul rând şi la urmă zis şi ceva de bine.) Să vezi partea plină a paharului e un mod de-a trăi. Tu, lupule, când o vezi pe Scufiţa Roşie, te gândeşti că e… la ciclu? Ştii ce-s alea active? Poţi numi o firmă „de stat” străină care „poate”? Cât despre Ponta, alege-l pe Băsescu, că el e omu’ lu’ Dumnezeu! Ptiu, drace!

    Comentariu de Cârcotaşu — 13/09/2013 @ 13:37

  • Ponta: Iniţial, eram împotriva exploatării de la Roşia Montană, pentru că Băsescu susţinea proiectul De un se vede ca Tonta habar nu are..Nu are nici o pozitie de principiu. Doar pozitii de moment . SI vai de cei care sunt in Partidu totu Pentru Ponta (PPP) care sunt siliti ca azi sa scuipe unde au lins ieri si maine vor linge unde au scuipat azi si se uita pe AMR in timp ce „marele” inVictor este rectiliniu precum funia in sac ducandu-i din gard in gard .
   Si momentu e cam nasol .. insusi „marele” in Victor Tonta a zis ca el ca premier e pentru si ca deputat este contra ..iar „coabitarea” s-a fumat!!!! Si unii dintre cei care l-au adus la putere stand in strada azi stau in strada impotriva sa…
   A da .. mai si minte dragu de Tontel : http://www.cotidianul.ro/ponta-minte-la-rosia-montana-nu-s-a-exploatat-niciodata-cu-cianuri-222322/
   Apopos AMR ul ala e pentru Baselu sau pentruTontelu?!

   Comentariu de Ghita Bizonu' — 14/09/2013 @ 17:41 | Răspunde

   • Ia-uzi brâu’! Ia, ce zice Dr. (ginecolog poate) Raul Mureşan, citat de nu mai puţin competentu’ Ghiţă:

    Deci se lua sterilul, se ducea în Gura Roşia, unde se făcea o „pastă’ de concentrat, iar concentratul era trimis la Baia de Arieş şi la Baia Mare, unde se cianura. La Roşia n-a fost niciodată vreun gram de cianură. Sunt minciuni fără margini.

    Aşa, la o mică bârfă, steril e ce rămâne după extragerea metalului, ăla d-aia e steril, nu mai foloseşte la nimic, omu’ confundă cu minereu’, a auzit el de termenu’ ăsta şi-i place cum sună, la doctoru’ merge! Că cică auzi eficienţă, când dintr-o tonă de minereu, prin cianurare se extrag 1,5-2 g aur, cineva îşi poate închipui că minereu’ era plimbat, cu trenu’ bag sama, de la Pătlăgica la Baia mare. Auzi, „pastă de concentrat”, altă tâmpenie! Te doare capu’, că pasta aia cu cianură se face, da’ nu e concentrată, că n-are cum, e minereu concasat, măcinat şi cianurat, umezit cu cianură adicătelea. Acu’, la volum el o fi fost mai mic, da’ la greutate ba. Rentabilitatea exploatării era asigurată deci de plimbarea muntelui, în formă de pastă!, de la Roşia la Baia şi-napoi, cale de 300+300 km, că nu se strămutau munţii! Plus ecologizarea zonei era asigurată de plimbarea pastei de minereu îmbibată cu cianură, de la Gura Roşia la Baia Mare. Cică ce nu te-omoară te întăreşte. Da’ nu asta, asta-i prostie, că normal, nici măcar nu doare!
    PS – Şi dom-le, o precizare, că dacă-i să batem câmpii, s-o facem cu oareş’care graţie: Dom-le, Roşia Montana e o comună după care s-a dat numele exploatării, exploatare care-i mult mai întinsă şi care de fapt nu prea are legătură cu numele acestei localităţi, în care, evident, nu s-a extras nimic în afară de nurii dom’şoarelor, la fel cum se face de altfel în toate aşezările locuite de urmaşii dacilor!

    Comentariu de Cârcotaşu — 14/09/2013 @ 18:07

   • mde competentu totu pentru Tonta „uita” ca la Rosia se facea „flotare” adica se baga apa chioara- H20- si ce rezulta se numea „concentrat”. Care apoi se misca pana la Baia Mare unde se „cianura” – si de unde si „micul” scandal cu Tisa care fu poluata mortal.
    Ma rog „pontismul” nu doare. Nu de alta da si Ionuţ Purica pe care il citai matale nu este expert in domeniul sondelor si al fracturarii hidraulice asa cum nu sunt nici io da nice matale.
    Insa Pontismu e la fel de analitic ca si rapidismu :”foaie verde ca stavridu nu-i echipa ca Rapidu'” Nice Boca Juniors, nice Real Madrid …
    Mai ramane faptu ca Tonta inVictor cel mic de sfat a vorbit fara sa stie acu’ un an pe vremea ca cand era verde ecologist cu Mercedes hibrid si mergea pe felie cu cei de „un verde mai mult legionar decât ecologist” ca sa te citez iar azi este de un frumos indefinit Frank Timis (ca nu stiu ce culoare aveau „recreationalele” traficate de asta) si „internationalist” basesc preluand argumentele lu Nutzu, Ca saracu de el – Tontelu – nu era premier acu 12 luni , nu fusese nu stiu ce sefulet prin guvernu Nastase , nu era sef de partid ci era doar un amarat de postac ca Bizonu’.
    Unica intrebare ce mai subzista : cand mintea Tonta? Acum un an sau acum?
    Da cum ziceam „pontismul” nu doare!!!

    Comentariu de Ghita Bizonu' — 14/09/2013 @ 19:12

   • Bre, Ghiţă,
    Pontismu’ n-o durea, da’ ce zici de anti-pontism? Ăla doare? Vezi-ţi de treabă. Şi p-ormă bre, un inginer, orice specialitate ar avea, pricepe mai repede decât un jurist ratat că trebuie să fii imbecil ca să presupui că nu se poate concentra sterilul şi că din el, chiar dacă-l plimbi până la Paris, tot nimic nu scoţi.
    Pe urmă ca să te lămuresc, dacă ai citi şi dac-ai avea şi cu ce înţelege n-ar mai fi nevoie: Flotaţia nu-i o metodă de concentrare ( 😆 😆 😆 ) e o metodă de extragere asemănătoare cu aia cu ciuru’ din apele râurilor. Ea e foarte bună, doar că asigură o extragere de maxim 30% din minereu, restu’ aruncându-se. Flotaţia s-a folosit la Roşia Montană în istoricul exploatării, pe vremea când minereul era mai bogat decât este acum. Sigur, acum 2000 de ani se exploata în galerii, filonul. Da-ntre timp zăcământul a sărăcit, prin flotaţie nu mai scoţi nimic, iar metoda a fost abandonată. Ultima oară s-a exploatat prin cianurare. Deci uită de flotare, nici înainte nu scoteai mai mult de 25% din 10 g, când minereul conţinea atâta aur la tonă se mai extrăgea prin flotare.
    Şi nu fă spume dom’ Ghiţă, sau suferi cumva de dislexie? Când îl citam pe Ionuţ Purica, îmi puneam întrebarea în final, care-o fi „specialistu’?”, articolul era în întregime o băşcălie la adresa diverşilor specialişti care ne-mpuie capu’. Iartă-mă, am greşit crezând că se-nţelege foarte clar chestia asta.
    Până o să poţi să-nţelegi ce citeşti, eu zic să rămâi la ţipurituri ca cea pe care-ai reprodus-o exact: „foaie verde ca stavridu, nu-i echipă ca Rapidu!”. Poţi fi un foarte bun propagandist în PAP. :mrgreen: Şi de ce nu, poţi scoate un ban cinstit în galerie la Rapidu’!

    Comentariu de Cârcotaşu — 14/09/2013 @ 19:33

   • Si tu un foarte activ pontist. De cand citisi pe Nicolae M cu Partidu Anti Ponta ti se aprinde beculetu. Nu mai importa ce zicea Tontelu ca cand cerea voturi .. importa sa nu il inoportuneze acum alegatorii sai …
    Asa ca ramane cum am zis : Tontelu este ala care se da ecologist si cumpara Mercedes hibrid ca ala a lu MRU nu mai era bun. Si adaug : Tontelu e ala care se dadea antibashit si zicea suspendare ca apoi sa isi ceara scuze „nea Traiane sa ma ierti ca asta vara eram beti!!” . Tontelu e ala care cu 70% in parlament face pact de coabitare ca sa fie facut premier uitand ca deja era premier … si se da deranjat de aia care l-au votat.
    Da matale ca rapidistu’ … Da ia zi de ce Tontelu a zis ca el ca deputat va vota contra a ce sustine ca premier? Ca una din 2: ori are dreptate cand sustine Rosia Montana ori nu are !!! Nu merge ca ca premier sunt pentru ca deputat sunt contra!!! Ce dracu e premier nu schizo internat la Balaceanca!!

    A da. Ala pe care il citezi cu sterilu si el inginer ca matale!! Cf formulei privire inteligenta cu dificultati de iecsprimare!!!
    Acu pe cine sa cred – pe matale sau pe un inginer doctor si cu studii postdoctorale la Max Planck Institute for Brain Research si Frankfurt Institute for Advanced Studies si membru in consiliul director al Institutului Roman de Stiinta si Tehnologie din 2009?

    Comentariu de Ghita Bizonu' — 14/09/2013 @ 20:07

   • Bre, Ghiţă,
    Să fie foarte clar, dacă-l aprob sau nu pe Ponta, e treaba mea şi numai a mea, iar a considera asta ca pe ceva câh e o altă imbecilitate pe care văz c-ai luat-o-n braţe. Să ştii că eu nici nu ştiu tot ce-a zis Ponta, asta-i o discuţie tehnică în care nici el nu ştie mai mult ca tine. Altfel nu ştiu să fi plâns pe la uşa lu’ matale pentru una-alta şi nici nu te-ntrec în dificultăţi de „iecsprimare”, chiar dacă privirea o am, să zicem, inteligentă. Altfel, ăla poate să fie orice sculă, că după ’90 uite că Obama a primit premiu’ Nobel pentru pace de-a ajuns de râsu’ curului, c-acu’ doar n-o să-mi spui că e pacifistu’ lu peşte şi tre’ să-l cred pe cuvânt. Titlurile nu mai au nicio valoare dacă ipochimenu’ când deschide gura slobozeşte numai prostii. În rest, matale poţi să-l crezi şi pe ăla care spune că letconu-i ciocanu’ cu care se bat tranzistorii-n placă. Şi să ştii şi matale că dac-ar fi inginer ar fi scris Dr.Ing… Antonio Ciurlău.
    Şi cum ziceam, n-o să-ţi cer voie nici ţie şi nici altui… bizon, când îmi formez o părere. Dacă mai ai întrebări, mai întâi citeşte, gândeşte şi pe urmă vino cu „sclipirile” tale. Deci vezi acilea: http://numarareainversa.wordpress.com/2013/08/21/multime-de-tampiti-au-varsat-tone-de-cerneala/ şi p-ormă acilea: http://numarareainversa.wordpress.com/2013/09/10/rosia-montana-am-luat-teapa/ Dacă după aia mai ai întrebări, bagă că-ţi răspund.

    Comentariu de Cârcotaşu — 14/09/2013 @ 21:35

 5. Daca il dezporb pe Tonta e la fel o consideratie pur personala si e treba mea si numa a mea !!! SI daca suntem mai multi apai e si treara lu Tonta (ala care l-a facut pe Blaga presedinte de Senat) poa nu e vorba de un „partid” ci de o greseala tonteasca!!!

  Comentariu de Ghita Bizonu' — 15/09/2013 @ 13:30 | Răspunde

  • Bre Ghiţă,
   Tot n-ai înţeles, că văz că tu eşti al dracului de virulent c-aş fi io PPP, oricine citeşte ce-ai scris tu vede că 80% sunt reproşuri c-aş fi pentru Ponta. Iar dacă tu ai impresia că sunteţi mai mulţi anti, păi bagă-ţi impresia asta-n… cur. Dezgropi şi morţii, cu Gioană, că eşti în stare să susţii un cretin, doar ca să-ţi dovedeşti ţie că ai dreptate. Da bre, fii şi tu normal. Că io sunt anti-Băsesc, da’ tu se pare că eşti anti-tot-ce-mişcă, Dumnezeu n-are loc în ecuaţia asta doar pentru că eşti ateu. Da’ o să vină o vreme în care o să trebuiască, chiar şi tu, să te-mpaci cumva cu Dumnezeu. Că-n rest, faptul că ieşti un ratat te face atât de rău cu tot ce mişcă, încât ai ajuns să te-ncordeşti şi-mpotriva ta. Nu m-ar mira să auz că ai sărit de pe bloc. Să nu-mi zici că nu ţi-a trecut ideea asta prin căpăţână!

   Comentariu de Cârcotaşu — 15/09/2013 @ 14:36 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: